Saltcellar with pistol

Saltcellar with pistolSoms kom je op de meest onverwachte momenten iets moois tegen. Dat ging voor mij persoonlijk op toen ik voor het eerst in contact kwam met het werk van Pauline Wierts. Ik was samen met mijn vrouw en onze twee kids bij de notaris toen we, in de gang van het paleis van justitie, heel mooi porseleinen werk zag. Werk dat van Pauline Wiertz bleek te zijn.

Het waren diverse werken, erg onverwacht en erg prikkelend. Denk aan porseleinen tassen en pistolen in verschillende formaten en andere objecten waarbij de vorm en het gebruik niet direct te relateren waren.  Zo stond op de lijst van objecten ook een porseleinen zoutvaatje met pistolen.

Dat wilde ik graag zien. Dat krijg je wanneer je continue bezig bent met het mooiste zout van Nederland, dan hebben zoutvaatjes toch echt je aandacht. Helaas bleek dit in de kantine van de rechtbank te staan, waar ik als bezoeker niet naar toe kon gaan.

Wel was er het bestelformulier met gelukkig het telefoonnummer van Pauline en zo kwam ik met haar in contact. Pauline heeft haar atelier in Amsterdam, aan het WG Plein. Ik kon dus op het fietsje bij haar op langs gaan om haar zoutvaatjes te bekijken.

Ik word warm onthaald en al snel zitten we over een heerlijke kop thee te praten. We hebben het onder andere over haar werk waarin je ziet dat haar stijl in de loop der jaren is veranderd. Werkte Pauline eerst veel met transfers waardoor het werk erg kleurrijk is, daarna zie je dat  haar werk geïnspireerd is door China en het Delfts blauw. Momenteel werkt ze veel met zwarte kleuren.

Sinds 1977 is Pauline actief als beeldend kunstenaar en maakt ze keramiek en sieraden of speciale opdrachten zoals op het WG plein zelf. Daar vind je ronde tegels waarin bacteriën en microben zijn afgebeeld als referentie naar het Gasthuis wat hier vroeger was.

Al snel hebben we het over zout en ik ben erg benieuwd. Hoeveel zout gebruik je Pauline?

“Zout is voor mij erg belangrijk, ik hou van koken en van eten, vandaar dat je ook veel groente, fruit en andere etenswaren terugvindt in mijn objecten. Zelf heb ik wel meer dan 10 verschillende zouten in mijn voorraadkast staan.

Met stip bovenaan staat het Fleur de Sel, dat neem ik eigenlijk altijd vanuit Frankrijk mee, dit wordt gevolgd door het zwarte zout uit Hawaï, dat vind ik heerlijk op een eitje en op de 3e plek komt het Perzische zout, vanwege de blauwe kleur. Mijn liefde voor zout komt ook voort uit mijn fascinatie voor eten. Zout was vroeger erg kostbaar en dat gold ook voor zoutpotjes. Vandaar dat ik zoutpotjes ben gaan maken. “

Pauline heeft verschillende zoutvaatjes gemaakt waarbij er voor mij twee uitspringen, natuurlijk die met een pistool waar ik voor kwam. Maar ook een hele witte, met zeepaardjes, schelpen en zwarte insecten vind ik fantastisch. Overigens zijn deze zoutvaatjes niet voor iedereen weggelegd. Het is een object dat je aan moet spreken, waar je wellicht ook wel voor wilt sparen en op tafel zet bij speciale gelegenheden.

Wanneer deze zoutpotjes je aanspreken, dan kun je met Pauline in contact komen door het ondestraande contactformulier te gebruiken. [contact-form-7 404 "Not Found"]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2020House of Salts, onderdeel van Blue Orange Participaties B.V.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?