Tres Hombres - Fair Transport

 21 juli arriveerde het enige zeilend vrachtschip ter wereld op de Rede van Texel met 5000 kg hand geoogst zeezout uit Bretagne voor de duurzame zeezout & visrokerij ‘Het Olde Ambaecht’ op Terschelling. 

Met de schoenerbrik Tres Hombres is de zeilende handelsvaart een nieuw & duurzaam leven in geblazen.  Op de Rede van Texel wordt het zeezout overgeladen op de klipper “Avontuur” voor het laatste traject over het Werelderfgoed Waddenzee naar de natuurlijke haven van Terschelling.  Exact de reden waarom het Olde Ambaecht kiest voor dit type transport. Het geheel past bij de duurzame ambities van het bedrijf.

De Rede van Texel was in de zeventiende eeuw de poort naar de wereld, anno 2009 de poort naar het Werelderfgoed Waddenzee.

Het is voor ons onbegrijpelijk dat voor  de Waddenzee minder respect en duurzaamheid wordt getoond door een zoutfabriek in Harlingen die een bijdrage van 2 miljoen euro wil betalen voor schadeherstel van de bodemdaling in de provincie om vervolgens een vergunning te verkrijgen om te boren onder ons Werelderfgoed. Net als het Olde Ambaecht maakt ook Natuurmonumenten, vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging  zich ernstige zorgen. Krijgen onze kleinkinderen een verzakking in een beschermd natuurgebied als erfdeel terug?

Het hand geoogste Sel de Gris van Guérande is rijk aan mineralen en spoorelementen wat een bijzonder volle complexe smaak geeft, dat behalve zout ook aangename zoet-en bittertinten bevat. Van alle zouten heeft Keltisch zout het laagste gehalte aan natriumchloride en is daarmee het zachtste en ”vriendelijkste” zeezout ter wereld. Al tweeduizend jaar wordt juist met respect voor de natuur het oude Keltische zoutwinningsproces beoefend.

Dit Sel de Gris is te gebruiken voor alle culinaire kunsten. Een zoutkorst voor kip, zeebaars of forel. Pocheren, koken van groenten, vlees of vis. Voor het op smaak brengen van soepen en sausen of maal het even in de vijzel en zet het op tafel voor het nazouten van uw gerecht.

Deze natuurlijke smaakmaker geeft uw diner een bijzondere uitstraling met een uniek verhaal over ambachtelijk vakmanschap, de vele handen die vol passie fairtrade, fair transport en slowfood mogelijk maken, puur, eerlijk en lekker.

Om uw stem, samen met ons te laten horen, starten we een bijzonder initiatief. Hotels/restaurants en de zeilende chartervaart in de regio Werelderfgoed Waddenzee kunnen zowel uit protest tegen de zoutboring, respect voor ons erfgoed en natuurlijk haar culinaire meerwaarde het Sel de Gris gaan gebruiken. Het Olde Ambaecht stelt 100 zakken van 10 kilo voor verkoop beschikbaar met een kleine voorwaarde. U helpt zo mee om de zoutmoerassen van Guérande en de kleine zoutwinner in stand te houden, het Werelderfgoed Waddenzee te beschermen, het ontwikkelen van de zeilende vrachtvaart en u zet uw eigen bedrijf met verantwoord ondernemen sterk in uw omgeving op de kaart. U dient uw favoriete recept in en wij gebruiken deze gerechten samen met uw naam om meer mensen te laten genieten van een duurzamer en lekker gebruik van puur zeezout.

[button link=”http://unbouncepages.com/olde-ambaecht/” style=”tick” color=”green”]Ja ik sta ook op de bres voor mijn werelderfgoed[/button]

Over Het Olde Ambaecht

De kleinste duurzame vis – en zeezoutrokerij van Nederland, waar het heden en verleden samengaan in Het Olde Ambaecht op Terschelling.

De traditionele rookwijze van Hans Ditzel (inmiddels zelf ook al jaren overgrootvader) is nog hetzelfde als zijn overgrootvader dat deed in de voorlaatste eeuw, maar het verwerken en verpakken is van deze tijd. Natuurlijk is hygiëne en voedselveiligheid gegarandeerd en passen wij de HACCP-code toe.

Wij gebruiken het natuurlijke Keltisch handgeoogst zeezout om onze vis te pekelen omdat het zachter van smaak is en mineralen en spoorelementen bevatten. Onze gerookte vis is dan ook een bijzonder gezonde lekkernij. Keltisch zout wordt in Bretagne gewonnen en CO2 vrij vervoerd naar Terschelling met het enige zeil vrachtschip ter wereld, de Tres Hombres, zo helpen wij met onze zoutkorrels weer een klein beetje mee aan minder uitstoot van CO2 .Ons rookhout groeit op het eiland en wordt handmatig gezaagd. Na een droogtijd wordt er voor elke vissoort en het zout een speciale melange gemaakt, het feest van de pure smaakbeleving kan beginnen in deze unieke duurzame rokerij.

Met duurzaam en verantwoord ondernemen investeer je in de toekomst voor de komende generaties. Deze verantwoordelijkheid nemen wij in onze totale bedrijfsvoering mee.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2020House of Salts, onderdeel van Blue Orange Participaties B.V.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?